اسید هیدروکلریک(HCl) مایع بی رنگ شفاف است و می تواند برای تهیه محلول هایی با غلظت های شناخته شده رقیق شود. به یاد داشته باشید که مولاریته اسید کلریدریک برابر با نرمال بودن محلول است، یعنی محلول ۱M نیز محلول ۱N است.
در این مقاله سعی کرده ایم روش کلی بـــرای استانداردسازی تهیه محلول ۲ مولار اسیدکلریدریک،تهیه اسید کلریدریک ۱ مولار،تهیه اسید کلریدریک ۰.۱ مولار و تهیه اسید کلریدریک ۰.۵ نرمال بررسی کنیم.با مونو تاو همراه باشید.
محاسبات:
مولار: ۰.۱
بالن: ۱۰۰ میلی لیتر
دانسیته(چگالی): ۱.۱۹ گرم بر میلی لیتر
درصد وزنی: ۳۷ درصد
جرم مولکولی:۳۶.۵ گرم بر مول
mL ×۱ L/۱۰۰mL× ۰.۱moL HCL/۱L ×۳۶.۵ aHCL/۱moL ۱۰۰HCL×۱۰۰gr/۳۷gHCL× ۱mL/۱.۱۹g=۰.۷mL
قبل از اضافه کردن اسیدکلریدریک۰.۱ مولار، ابتدا مقداری آب مقطر را در بالن ۱۰۰ میلی لیتری
می ریزیم چون اگر این کار را نکنیم ممکن است اسیدکلریدریک با فشار زیاد به بیرون جهش پیداکند و خطرناک می باشد. بعد از ریختن آب مقطر، ۰.۷ میلی لیتر از اسید کلریدریک را برداشته ودر بالن ریخته سپس مقداری دیگر آب ریخته و بهم میزنیم و همینطور آب میریزیم تا به ۱۰۰ میلی لیتر برسد.
نتیجه:
محلول اسید کلریدریک ما بسیار شفاف و یکنواخت(همگن) می باشد.
پتروشیمی پارس لوتوس به عنوان یکی از تامین کنندگان اسیدکلریدریک در ایران،اسید کلریدریک ۳۷% (وزنی) را به صورت بشکه ای و فله به شما صنعتگران عزیز ارائه می دهد.
بــرای تهیه محلول اسید کلریدریک ۱ مولار ابتدا با رقیق کردن محلول اسید کلریدریک غلیظ ۳۷٪ مقدار۸۲.۸سی سی (از طریق استوکیومتری) از اسید غلیظ را کم کم زیر هود بر روی آب بالن یک لیتری اضافه و به حجم برسانید.
ابتدا در یک ارلن حدود۲گرم کربنات سدیم بریزید و در حدود ۲۰ یا۳۰ میلی لیتر آب مقطر حل کنید. سپس چند قطره نشانگر متیل اورنج را به محلول اضافه کنید. محلول کربنات سدیم را با محلول اسید کلریدریک ۲ مولار تیتر کنید تا محلول از آبی به سبز تبدیل شود.
بورت را از اسید کلریدریکی که باید استاندارد شود و غلظت حدودی آن ۲.۰ است پر کرده و تیتراسیون را شروع کنید تا وقتی رنگ محلول از آبی به سبز تغییر یابد. سپس ۲ الی ۳ دقیقه ارلن را بجوشانید.
مشاهده میکنید که رنگ محلول دوباره آبی خواهد شد. تیتر را ادامه دهید تا دوباره رنگ محلول سبز شود که این نقطه پایانی تیتراسیون است.
معادله واکنش بین Na۲CO۳ و HCl به صورت زیر است:
۲Na۲CO۳ + ۲HCl → ۲NaCl + CO۲ + H۲O
از معادله متعادل می دانیم که ۲ مول Na۲CO۳ با ۲ مول HCl واکنش می دهد. بنابراین، تعداد مول های HCl را می توان از حجم محلول اسید کلریدریک استفاده شده در تیتراسیون و مولاریته محلول محاسبه کرد.
وزن Na۲CO۳ مورد استفاده در تیتراسیون نیز می تواند برای محاسبه مولاریته محلول اسید هیدروکلریک استفاده شود.
برای تهیه اسید کلریدریک ۲ مولار میتوان آن را با غلظت های مختلف HCL در آب به دست آورد.
توجه داشته باشید چگالی اسید کلریدریک ۳۷ درصد، ۱.۱۸ گرم بر سانتی متر مکعب است.مقدار ۱۶۵.۶ میلی از اسید کلریدریک غلیط (از طریق رابطه استوکیومتری) را به آرامی زیر هود، بر روی مقدار کمی آب مقطر اضافه کرده و به حجم لیتر برسانید تا ۲ مولار اسید کلریدریک تهیه شود.
محلول ۶ مولار اسید کلریدریک (HCl) را با افزودن ۵۹۱۱ گرم (۳۷ درصد وزنی) هیدروکلریک در آب دیونیزه شده تهیه کرده و تا ۱۰ لیتر رقیق کنید.
۵۰۰سی سی آب مقطر را با ۵/۲۱ سی سی اسید کلریدریک تجاری مخلوط می کنیم.اسید کلریدریک ۵ مولار را می توان با رقیق کردن محلول غلیظ ۳۷ درصد اسید هیدروکلریک تهیه کرد. اسید کلریدریک ۳۷% (وزنی) به صورت تجاری در دسترس است و می توان آن را از چندین تامین کننده خریداری کرد.
یک لیتر (۱۰۰۰ میلی لیتر) اسید کلریدریک ۵ مولار را می توان با مخلوط کردن ۴۱۰.۵۸ میلی لیتر اسید کلریدریک ۳۷ درصد و ۵۸۹.۴۲ میلی لیتر آب مقطر/دیونیزه تهیه کرد.
سلام نمیدونم چرا متوجه نمیشم
میشه لطفا طرزتهیه ۵۰میلی لیتر محلول اسیدکلریدریک ۴ مولار از HCL۳۷٪رو بگین
خیلی ممنونم
سلام و عرض ادب
برای کمک به درک بیشتر از این مسئله پیشنهاد میکنیم ویدئوهای آموزشی استوکیومتری شیمی دبیرستان رو مشاهده کنید.
چگونه از اسید کلریدریک ۳۷ درصد
اسید کلریریک ۱۰ درصد تهیه کنیم
ممنون میشم با ذکر فرمول توضیح بدین
با سلام و عرض ادب
برای محاسبه حجم مورد نیاز از اسید ۳۷ درصد و آب، از فرمول زیر استفاده میکنیم:
C۱V۱ = C۲V۲
که در آن:
C۱: غلظت اولیه اسید (۳۷ درصد)
V۱: حجم مورد نیاز از اسید اولیه (مجهول)
C۲: غلظت نهایی مورد نظر (۱۰ درصد)
V۲: حجم نهایی مورد نظر (به دلخواه، مثلاً ۱۰۰ میلیلیتر)
فرض کنید میخواهیم ۱۰۰ میلیلیتر اسید کلریدریک ۱۰ درصد از اسید کلریدریک ۳۷ درصد تهیه کنیم. با استفاده از فرمول بالا، داریم:
(۱۰%) * (۱۰۰ mL) =(۳۷%) * V۱
بنابراین، برای تهیه ۱۰۰ میلیلیتر اسید کلریدریک ۱۰ درصد، به حدود ۲۷.۰۳ میلیلیتر اسید کلریدریک ۳۷ درصد نیاز داریم.
با سلام وقتتون بخیر
در رابطه با سوال
تهیه ۱۰ میلی لیتر محلول ۰.۱ مولار Hcl از ۱۵٪ HCL
امکانش هست با ذکر فرمول توضیح دهید .
ممنون میشم.
سلام و عرض ادب
۱. محاسبه جرم HCl مورد نیاز:
ابتدا باید جرم HCl مورد نیاز برای تهیه ۱۰ میلی لیتر محلول ۰.۱ مولار را محاسبه کنیم. برای این کار از فرمول زیر استفاده میکنیم:
n = M × V
که در آن:
n: تعداد مولها
M: مولاریته
V: حجم بر حسب لیتر پس داریم:
n = ۰.۱ mol/L × ۰.۰۱ L = ۰.۰۰۱ mol
حالا با ضرب تعداد مولها در جرم مولی HCl (که برابر با ۳۶.۵ گرم بر مول است) جرم HCl مورد نیاز را بدست میآوریم:
HCl = ۰.۰۰۱ mol × ۳۶.۵ g/mol = ۰.۰۳۶۵ g جرم
۲. محاسبه حجم محلول ۱۵% HCl مورد نیاز:
از آنجایی که محلول ۱۵% HCl داریم، یعنی در هر ۱۰۰ گرم از این محلول ۱۵ گرم HCl وجود دارد. با استفاده از یک تناسب ساده میتوانیم حجم محلول ۱۵% HCl مورد نیاز برای تهیه ۰.۰۳۶۵ گرم HCl را محاسبه کنیم:
۱۵gHCL/۱۰۰g۰.۰۳۶۵=g HCL/Solution x g
با حل این معادله، مقدار x (حجم محلول ۱۵% HCl) به دست میآید.
۳. رقیقسازی:
حجم محاسبه شده از محلول ۱۵% HCl را برداشته و در یک بالن ژوژه ۱۰ میلی لیتری بریزید. سپس با آب مقطر تا خط نشانه بالن را پر کنید. به این ترتیب محلول ۰.۱ مولار HCl مورد نظر شما آماده شده است.
این محاسبات بر اساس فرض خلوص ۱۰۰% محلول ۱۵% HCl انجام شده است. در واقعیت، خلوص محلولها ممکن است کمتر از ۱۰۰% باشد. بنابراین، برای دقت بیشتر، بهتر است به برچسب روی ظرف محلول ۱۵% HCl مراجعه کرده و از اطلاعات آن برای محاسبات استفاده کنید.
میخوام ده میلی لیتر محلول یک دهم مولار Hcl درست کنم از Hcl ۱۵ درصد... باید چکار کنم؟
سلام و عرض ادب
برای تهیه ۱۰ میلی لیتر محلول ۰.۱ مولار HCl از محلول %۱۵ HCl، تقریبا ۰.۰۳۳۲ میلی لیتر از محلول غلیظ را برداشته و آن را در یک بالن حجمی ۱۰ میلی لیتری با آب مقطر رقیق نمایید.
تهیه اسید چهار درصد از پودر ۳۷درصد Hcl به چه نحوی است؟
سلام و عرض ادب
متاسفانه این سوال کمی اشتباه است.
به این دلیل که HCl (هیدروژن کلرید) به صورت پودر وجود ندارد.