advertise

دو دسیل بنزن سولفونیک اسید چیست؟

آلکیل بنزن سولفونات ها

سدیم دو دسیل بنزن سولفونات  با شناسه پاپ کم ۴۸۳۹۲۵۳۴۹ ،عضوی از آلکیل بنزن سولفونات های خطی هستند، این زنجیره دو دسیل در ۴ موقعیت به گروه بنزن سولفونات متصل می شود.
بسته به کربن گروه دودسیل که به حلقه بنزن متصل است، آنیون های دو دسیل بنزن سولفونات خطی می توانند در شش ایزومر (‏بدون در نظر گرفتن ایزومر های نوری)‏وجود داشته باشند. آلکلیل بنزن سولفونات ها، دسته ای از سورفاکتانت های آنیونی هستند که متشکل از یک گروه سر سولفونات آب دوست و یک گروه دم آلکیل بنزن آب گریزند که تعامل با مواد غیر قطبی و قطبی را تسهیل می کند.


فرمول های مولکولی سدیم دودسیل بنزن سولفانات | مونوتاو

تاریخچه سدیم دو دسیل بنزن سولفونات

 این مواد برای اولین بار در دهه ۱۹۳۰ به صورت آلکیل بنزن سولفونات های منشعب (BAS) معرفی شدند. از آنجا که شرکت های پتروشیمی می توانند مقدار زیادی تتراپلی پروپیلن را به دودسیل بنزن تبدیل کنند، کیفیت محصول بالا و قیمت پایین است، بنابراین مواد شوینده با دودسیل بنزن به عنوان ماده اولیه به سرعت جایگزین صابون شد و دودسیل بنزن سولفونات به زودی تبدیل به ماده اولیه شد.
بیشترین مقدار سورفکتانت آلی در ایالات متحده در این زمان، اگرچه سورفکتانت مورد استفاده عملکرد کاربردی خوبی دارد، اما یک نقطه ضعف جدی وجود دارد، میزان تجزیه زیستی آنها در تصفیه خانه فاضلاب بسیار کم است و تخریب ناقص است که باعث آلودگی زیادی برای محیط زیست شده است. به منظور حل این مشکل، در اوایل دهه ۱۹۶۰، صنعت مواد شوینده از تولید آلکیل بنزن سولفونات های شاخه دار به سولفونات های آلکیل بنزن با زنجیره خطی(LAS) تغییر جهت داد.
با توجه به زیست تخریب پذیری خوب محصولات زنجیره مستقیم، آلودگی ناشی از فوم شوینده که تمرکز صنعت شوینده در دهه ۱۹۵۰ بود، برطرف شد. پس از آن زمینه کاربرد سورفکتانت های آنیونی آلکیل آریل سولفونات در حال گسترش بوده و تقاضا و فروش محصولات افزایش یافته است.


مشخصات فیزیکی دو دسیل بنزن سولفونیک اسید

• شکل ظاهری: گرانول یا پودرهای سفید تا زرد روشن
• بو: بوی مشخصه خفیف
• نقطه ذوب: به طور معمول در حدود ۲۰۴-۲۱۰ درجه سانتیگراد (۳۹۹-۴۱۰ درجه فارنهایت)
• نقطه جوش: قبل از جوشیدن تجزیه می شود.
• چگالی: تقریباًg/cm³ ۰.۲۸ – ۰.۳۳ 
• حلالیت در آب: حلالیت بالا، تشکیل محلول شفاف
• فشار بخار: اساساً غیر فرار
• نقطه اشتعال: بیشتر از ۹۳.۳ درجه سانتیگراد (۲۰۰ درجه فارنهایت) که نشان دهنده قابلیت اشتعال کم است.
• pH : محلول آبی دارای محدوده pH ۷.۰ تا ۸.۵ است که آن را کمی قلیایی می کند.

خواص شیمیایی دو دسیل بنزن سولفونیک اسید

• فرمول مولکولی :C۱۸H۲۹NaO۳S
• وزن مولکولی: ۳۴۸.۴۸ گرم بر مول
• پایداری شیمیایی: در دماها و فشارهای معمولی پایدار است.
• واکنش پذیری: با اسیدهای قوی و عوامل اکسید کننده قوی واکنش می دهد.
• تجزیه:با حرارت دادن،تجزیه می شود و بخارات سمی اکسیدهای گوگرد و اکسید سدیم منتشر می کند.
• کاهش کشش سطحی: به طور موثر کشش سطحی آب را که مشخصه سورفکتانت ها است، کاهش می دهد.
• تجزیه پذیری زیستی: در شرایط هوازی و بی هوازی قابلیت تجزیه زیستی را نشان می دهد،اگرچه میزان آن می تواند بسته به عوامل محیطی متفاوت باشد.


مزایای استفاده از سدیم دو دسیل بنزن سولفونات

سدیم دو دسیل بنزن سولفونات، به عنوان یک عامل محوری در حوزه سورفکتانت ها، مزایای فراوانی را به ویژه در کاربردهای صنعتی و تجاری ارائه می دهد.
۱- مهمترین مزیت آن،شویندگی استثنایی آن است، خاصیتی که ناشی از ساختار مولکولی قویاین ماده است که به طور موثر کشش سطحی را کاهش می دهد و امولسیون سازی ترکیبات آبگریز را افزایش می دهد. این ویژگی در تسهیل از بین بردن لکه های ارگانیک و چرب بسیار مهم است. علاوه بر این، حلالیت بالای آن در آب، صرف نظر از تغییرات دما، عملکرد ثابت را در شرایط مختلف تضمین می‌کند و در نتیجه طیف کاربرد آن را گسترش می‌دهد.
۲- سدیم دو دسیل بنزن سولفونات دارای خواص کف کنندگی عالی است که در کاربردهای خاصی که تولید فوم نشان دهنده فعالیت است، یک ویژگی مطلوب است.
۳-پایداری شیمیایی آن، هم در شرایط اسیدی و هم در شرایط قلیایی، بر تطبیق پذیری آن تأکید می کند و آن را برای فرمولاسیون های مختلف مناسب می کند.
۴- نکته مهم، از منظر اقتصادی، این ترکیب مقرون به صرفه است که به ماهیت مؤثر آن و فرآیند سنتز نسبتاً ساده نسبت داده می شود. این مقرون به صرفه بودن، همراه با خواص سورفکتانت قوی آن، سدیم دودسیل بنزن سولفونات را به گزینه ای ارجح در بخش های صنعتی متعدد تبدیل می کند.

فروش سولفونیک اسید

پتروشیمی پارس لوتوس ارائه دهنده سولفونیک اسید با کیفیت بالا در دو گرید صنعتی و آزمایشگاهی،برای خرید سولفونیک اسید به فروشگاه مواد شیمیایی مونوتاو مراجعه نمائید.

سه عملکرد اصلی سدیم دودسیل بنزن سولفونات

 SDBS، مخفف سدیم دودسیل بنزن سولفونات، پودر سفید یا زرد روشن یا جامد پولکی است.این ماده به راحتی در آب حل می شود و به محلولی نیمه شفاف تبدیل می شود. برای قلیایی، اسید رقیق، دارای خواص آب سخت پایدار است. SDBS میکرو سمیت است. معمولاً به عنوان یک سورفکتانت آنیونی استفاده می شود. با توجه به خاصیت فیزیکی وشیمیایی، سدیم دودسیل بنزن سولفونات دارای سه عملکرد اصلی است.


مواد شوینده

سدیم دودسیل بنزن سولفونات یک روغن زرد رنگ است که می تواند یک کریستال پولک مانند قوی شش ضلعی یا لوزی شکل دهد. دارای سمیت میکرو بوده و توسط سازمان امنیت بین المللی به عنوان یک ماده خام شیمیایی ایمن شناخته شده است.
سدیم دودسیل بنزن سولفونات می تواند برای تمیز کردن میوه ها و ظروف غذاخوری استفاده شود. این ماده در مواد شوینده استفاده می شود که دارای ساختار زنجیره ای شاخه ای (ABS) و ساختار خطی (LAS) است.
ساختار زنجیره ای شاخه دار دارای تجزیه پذیری زیستی کوچکی است. SDBS می تواند باعث آلودگی محیط زیست شود. ساختار خطی آن حدود ۹۰ درصد زیست تخریب پذیری بیشتری دارد. بخاطر همین این نوع ساختار تاثیر کمتری بر محیط زیست خواهد داشت.
سدیم دودسیل بنزن سولفونات تأثیر قابل توجهی بر رسوب گرانول، رسوب پروتئین و رسوب روغن دارد. بهتر است رسوب گرانولی روی الیاف طبیعی تمیز شود. شویندگی SDBS با افزایش دما افزایش می یابد. تاثیر روی رسوب پروتئین بهتر از سورفکتانت غیریونی است. با این حال، دو مضرات سدیم دودسیل بنزن سولفونات ها وجود دارد ، یکی تحمل ضعیف آب سخت و شوینده بودن آن با سختی آب کاهش می یابد.
بنابراین، بهتر است این مواد در ترکیب با برخی مواد مناسب دیگر استفاده شود. دومین مورد، توانایی سطح زدایی بیش از حد قوی آن است. وقتی با آن دست خود را بشویید احساس ناراحتی در پوست می کنید، و لباس های شسته شده با این شوینده ها حالت زبر پیدا می کنند. در سال های اخیر، این ماده اغلب با سورفاکتانت های غیر یونی مانند الکل چرب پلی اکسی اتیلن اتر (AEO) برای اثر شستشوی بهتر استفاده می شود. در کل هدف اصلی سدیم دودسیل بنزن سولفونات ایجاد مواد شوینده مختلف است که هم در شوینده های خانگی هم صنعتی کاربرد دارد.


ماده امولسیون کننده

امولسیفایر نوعی ماده است که کشش سطحی بین اجزای مختلف در امولسیون را بهبود می بخشد و یک سیستم پخش پایدار یا امولسیون را ایجاد می کند. در یک امولسیون نیز گروه های آبدوست و گروه های چربی دوست وجود دارند.
گروه های آب دوست و آب گریز بین مرز آب و روغن قرار می گیرند، آن ها همچنین می توانند کشش بین سطحی را کاهش دهند و انرژی مورد نیاز برای تشکیل امولسیون را کاهش دهند تا سطح انرژی آن را بهبود بخشند.
به عنوان نوعی سورفاکتانت آنیونی، سدیم دودسیل بنزن سولفونات فعالیت سطحی خوب و آب دوستی قوی دارد و به طور موثر کشش سطحی روغن و سطح آب را در امولسیون سازی کاهش می دهد.
بنابراین، سدیم دودسیل بنزن سولفونات به طور گسترده در تهیه لوازم آرایشی، غذایی، چاپ و رنگرزی و آفت کش ها مورد استفاده قرار می گیرد.  

امولسیون کننده | مونوتاو

عامل آنتی استاتیک

 همه اشیا دارای بارهای الکترواستاتیک هستند و این بارهای الکترو استاتیک نیز می توانند مثبت یا منفی باشند.تجمع بارهای استاتیک بر زندگی یا تولید صنعتی ما تاثیر می گذارد.ماده شیمیایی که برای هدایت و حذف بارهای الکتریکی مزاحم به کار می رود، عامل آنتی استاتیک نامیده می شوند و این ماده به عنوان یک رسانای الکتریکی یک عامل آنتی استاتیک قوی است.
بنابراین، با SDBS الکتریسیته ساکن را می توان به موقع حذف کرد تا خطر و ناراحتی ناشی از الکتریسیته ساکن را کاهش دهد. محصولات دارای سدیم دودسیل بنزن سولفونات به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر کاربردهای متعدد که پیش تر ذکر کردیم،SDBS نیز می تواند به عنوان عامل پالایش پارچه پنبه ای و عامل کاهش میزان آب رفتگی پارچه ها در نساجی مورد استفاده قرار گیرد.
از آن به عنوان رزین پراکنده کننده، مواد شوینده مخصوص لباس های حساس و عامل جوهرزدایی در صنعت کاغذسازی استفاده می شود و در صنعت چرم به عنوان یک پاک کننده اسمزی مورد استفاده قرار می گیرد.کاربردها به همینجا ختم نمی شود،سدیم دو دسیل بنزن سولفونات به عنوان ماده ضد انسداد در صنعت کود،در صنعت سیمان به عنوان ماده گاز سنج یا به طور جداگانه یا همراه با اجزا استفاده می شود. محصولات SDBS شرکت شیمیایی تصفیه دارای گواهینامه کیفیت بین المللی بوده و توسط بسیاری از مشتریان شناخته شده اند.محصولات سدیم دو دسیل بنزن سولفونات ما با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت در بازار عرضه می شوند.


تولید سدیم دو دسیل بنزن سولفونات

 تولید سدیم دو دسیل بنزن سولفونات (SDBS) شامل یک فرآیند دو مرحله‌ای است که عمدتاً شامل سولفوناسیون دو دسیل بنزن و به دنبال آن خنثی‌سازی با هیدروکسید سدیم است. در مرحله اول دو دسیل بنزن که از آلکیلاسیون بنزن با دودسن به دست می آید، تحت سولفوناسیون قرار می گیرد. این واکنش معمولاً با استفاده از تری اکسید گوگرد (SO۳) یا اسید کلروسولفونیک به عنوان عامل سولفون ساز انجام می شود. واکنش با تری اکسید گوگرد را می توان به صورت زیر نشان داد:
C۱۲H۲۵C۶H۵+SO۳→C۱۲H۲۵C۶H۴SO۳H

این مرحله منجر به تشکیل دو دسیل بنزن سولفونیک اسید،یک واسطه کلیدی در فرآیند می شود.در مرحله خنثی سازی بعدی، گروه سولفونیک اسیدی، اسید دو دسیل بنزن سولفونیک با هیدروکسید سدیم (NaOH) خنثی می شود و منجر به تشکیل نمک سدیم می شود که سدیم دو دسیل بنزن سولفونات است.واکنش شیمیایی را می توان به صورت زیر نشان داد:

C۱۲H۲۵C۶H۴SO۳H
+NaOH→C۱۲H۲۵C۶H۴SO۳Na+H۲O

شکل ظاهری دودسیل بنزن سولفونیک اسید

سوالات متداول

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.