advertise

NFPA یا لوزی خطر

امروزه تولید مواد شیمیایی به دلیل کاربرد های فراوانی که در صنایع مختلف و زندگی روزمره دارد، به سرعت در حال افزایش است.این گستردگی در مصرف مواد شیمیایی این محصولات قطعا خطراتی را نیز به همراه خواهد داشت. خطرات مواد شیمیایی ناشی از ویژگی های ذاتی این مواد می باشد که با افزایش حجم تولید و کاربرد این محصولات، حجم خطرات و حوادث ناشی از بکارگیری این مواد شیمیایی نیز بیشتر می شود .از این رو متخصصان این حوزه به منظور آگاهی بیشتر مصرف کنندگان این محصولات کاربردی اما خطرناک و همینطور جلوگیری و یا کاهش حوادث ناشی از این خطرات تدابیری اندیشیده اند. اولین گام در این راستا چاپ دفترچه های راهنما در کنار محصولات است تا نکات ایمنی در رابطه با محصول به همراه محصول در اختیار مصرف کننده قرار گیرد. یکی از مهمترین و کاربردی ترین این اقدامات، تدوین استاندارد NFPA یا لوزی خطر می باشد که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.


لوزی خطر NFPA | مونوتاو

لوزی خطر چیست؟

اکثر افرادی که با مواد خطرناک در ارتباط هستند، با لوزی خطر NFPA آشنا هستند. پلاکارد و سیستم برچسب وزارت ترابری ایالات متحده (DOT) برای حمل و نقل مواد خطرناک استفاده می شود. پلاکاردها و برچسب ها باید تا زمانی که مواد تمام شوند و ظرف از باقیمانده ها پاک شود، در جای خود باقی بمانند. سیستم ‌های علامت‌ گذاری، ذخیره ‌سازی و استفاده ثابت از جمله سیستم ۷۰۴ انجمن ملی حفاظت از آتش (NFPA)، سیستم ‌های ارتباطی خطرات OSHA و سیستم ‌های مختلف علامت ‌گذاری داخلی برای افرادی که مواد خطرناک را ذخیره و استفاده می ‌کنند، وجود دارد. لوزی خطر NFPA ۷۰۴ نصب شده، وجود مواد خطرناک متعدد در تاسیسات گاز فشرده را نشان می دهند.
کار بر روی توسعه NFPA ۷۰۴ در سال ۱۹۵۲ آغاز شد و در نتیجه این استاندارد در سال ۱۹۵۷ ایجاد شد. این سیستم یکی از اولین تلاش‌ ها برای شناسایی مکان ‌هایی بود که مواد خطرناک در آنجا ذخیره و استفاده می‌ شدند. اما این سیستم برای حمل و نقل کاربرد ندارد. سیستم برچسب وزارت حمل و نقل ایالات متحده (DOT) تا ۲۰ سال دیگر سیستم خود را برای علامت گذاری حمل و نقل توسعه نداد. از آنجا که لوزی آتش یک استاندارد است، الزامی یا اجباری نیست مگر اینکه یک حوزه قضایی محلی استاندارد را بپذیرد و آن را در جامعه قانونی کند. استفاده از لوزی آتش از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است.


لوزی NFPA به دلیل جهت گیری مربع روی نقطه به عنوان لوزی آتش نیز شناخته می شود. این لوزی از چهار لوزی کوچکتر تشکیل شده است که هر کدام از نظر رنگ، مکان و نماد (عددی یا متنی) متمایز می شوند. اعداد خطر از صفر (بدون خطر) تا ۴ (خطر شدید) متغیر و دسته بندی می شوند
فردی که از نظر فنی صلاحیت داشته و تجربه تفسیر معیارهای خطر را دارد، باید ارزیابی خطر را انجام دهد. این افراد واجد شرایط، رتبه بندی یک ماده شیمیایی  را با مقایسه داده های MSDS ارائه شده توسط سازنده با معیارهای تعیین شده در استاندارد NFPA ۷۰۴ تعیین می کنند.

فروش مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی

پتروشیمی پارس لوتوس، ارائه دهنده انواع مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی، برای خرید و مشاهده لیست محصولات، کافیست به فروشگاه مواد شیمیایی مونوتاو مراجعه فرمائید.

اجزای تشکیل دهنده لوزی خطر ( NFPA)

رنگ قرمز در لوزی خطر
رنگ قرمز در لوزی خطر
لوزی بالایی نشان دهنده آتش و به رنگ قرمز رنگ است. این لوزی خطر اشتعال پذیری مواد شیمیایی یا درجه حساسیت یک ماده به سوختن را به پاسخ دهندگان شرایط اضطراری اطلاع می دهد.

۰ : موادی که در شرایط آتش سوزی معمولی نمی سوزند. مانند تتراکلرید کربن
۱ : موادی که نیاز به پیش گرمایش قابل توجهی دارند و تحت شرایط دمایی محیط، قابل احتراق هستند. مانند آمونیاک
۲ : موادی که قبل از به وجود آمدن احتراق، باید به طور متوسط ​​گرم شود یا در معرض دمای نسبتاً بالای محیط قرار گیرند.
۳ : موادی که تقریباً در تمام شرایط دمایی محیط قابل اشتعال هستند. مانند استون
۴ : موادی که در فشار اتمسفر و دمای معمولی محیط به سرعت یا به طور کامل تبخیر می شوند یا به راحتی در هوا پراکنده می شوند و به راحتی می سوزند. مانند پروپان

رنگ زرد در لوزی خطر | مونوتاو

رنگ زرد در لوزی خطر

هنگامی که به لوزی آتش NFPA نگاه می کنید، لوزی سمت راست زرد رنگ است و نشان دهنده خطر ناپایداری یک ماده شیمیایی است. این لوزی درجه ‌ای از واکنش با هوای محیط، نور یا هر دو و درجه حساسیت ذاتی مواد به آزاد کردن انرژی توسط خود واکنش را نشان می ‌دهد. آتش نشانان و پاسخ دهندگان شرایط اضطراری از شماره های این لوزی برای تعیین موارد زیر استفاده می کنند.
منطقه باید تخلیه شود یا اطفاء حریق باید از محل حفاظت شده انجام شود و یا در صورت نزدیک شدن به نشت یا آتش سوزی برای اعمال مواد خاموش کننده، باید احتیاط کرد.

۰ : موادی که به طور معمول پایدار هستند حتی در شرایط آتش سوزی و با آب واکنش نشان نمی دهند. مانند هلیوم
۱ : موادی که به طور معمول پایدار هستند اما می توانند در دما یا فشار بالا ناپایدار شوند. مانند پروپن
۲ : موادی که در دما یا فشار بالا دستخوش تغییرات شیمیایی شدید می شوند و به شدت واکنش نشان می دهند یا ممکن است مخلوط انفجاری با آب ایجاد کنند. مانند پتاسیم
۳ :  این مواد قابلیت انفجار یا تجزیه مواد منفجره را دارند، اما به منبع آغازگر قوی نیاز دارند. قبل از شروع باید گرم شوند. این مواد با آب واکنش انفجاری می دهند یا در صورت شوک شدید منفجر می شوند. مانند هیدروژن پراکسید
۴ : این مواد به آسانی قادر به انفجار یا تجزیه مواد منفجره در دما و فشار معمولی هستند. مانند تری نیتروتولوئن


رنگ آبی در لوزی خطر
رنگ آبی در لوزی خطر
هنگامی که به لوزی خطر NFPA نگاه می کنید، لوزی سمت چپ آبی است و به میزان خطر برای بدن شخص مربوط می شود. این لوزی شماره خطر سلامتی یک ماده شیمیایی سطحی را نشان می دهد که می تواند از طریق استنشاق، تماس پوستی و تماس چشمی یا بلعیدن باعث آسیب شخصی شود. این لوزی شامل آسیب احتمالی ناشی از آتش سوزی یا انفجار یا قرار گرفتن در معرض طولانی مدت مواد شیمیایی نمی شود.

۰ : موادی که هیچ خطری برای سلامتی ندارند، هیچ اقدامات احتیاطی لازم نیست.
۱ : موادی که می توانند باعث تحریک قابل توجهی شوند.
۲ : موادی که می توانند باعث ناتوانی موقت یا آسیب ماندگار شوند.
۳ : موادی که  می توانند آسیب جدی یا دائمی ایجاد کنند.
۴ : موادی که کشنده هستند.

رنگ سفید در لوزی خطر
رنگ سفید در لوزی خطر
قسمت سفید لوزی آتش می تواند حاوی یکی از چندین نماد اعلان ویژه باشد که توسط استاندارد NFPA ۷۰۴ تعریف شده است. این نمادها دارای معانی خاصی هستندکه این نماد ها عبارتند از:

OX
– این نماد نشان دهنده اکسید کننده است. وجود این نماد نشان دهنده ای این است که مواد شیمیایی بدون منبع هوا نیز می توانند بسوزند (به عنوان مثال، نیترات آمونیوم)
W
– این نماد نشان می دهد که مواد با آب به روشی غیرعادی یا خطرناک، می توانند واکنش می دهند (مثلا اسید سولفوریک)
SA
– این نماد نشان دهنده وجود یک گاز خفه کننده ساده مانند نئون در محیط است. این نماد همچنین برای سیستم های خروج بخار دی اکسید کربن مایع و جایی که مقادیر زیادی یخ خشک در مناطق محدود استفاده می شود، نیز کارایی دارد.
مواد خورنده
یا به صورت نماد COR
اسید هاACID
مواد قلیایی
ALK
مواد بیولوژیکی
BIO
مواد سمی
POI مواد
رادیواکتیو
RA or RAD
مواد برودتیCRY or CRYO


محل نصب لوزی خطر

هنگامی که نمایش لوزی خط الزامی است، محل قرارگیری این لوزی توسط سازمان AHJ تعیین می شود. به طور کلی، این دستورالعمل ها ممکن است با معیارهای زیر مطابقت داشته باشند. لوزی آتش باید در مواقع اضطراری که احتمال ورود امدادگران یا آتش نشانان وجود دارد، قابل مشاهده باشد. لوزی های آتش باید در محل های مختلفی قرار داشته باشد. دو دیوار بیرونی یک تأسیسات یا ساختمان، هر ورودی به یک اتاق یا منطقه حاوی مواد شیمیایی باید دارای لوزی آتش باشند.

محصولات پتروشیمی پارس لوتوس

پترو شیمی پارس لوتوس تولید کننده محصولات متنوعی نظیر انواه تینر فوری، جوهر رنگ، ضد یخ و ژل آتش زا، برای خرید و مشاهده لیست محصولات، به فروشگاه محصولات مونوتاو مراجعه فرمائید.

سوالات متداول

نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.